Now We can access Petroleum Community by domain www.petrolcom.net______________ website new domain www.petrolcom.net
Results 1 to 11 of 11

Thread: How do I design in have autotransformer in ETAP?

  1. #1

    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post

    How design autotransformer in ETAP?

    I have autotransformer consisting of 3 single-phase auto transformers 400/220 / 31.5 kV and 267 MVA unit capacity or total capacity of 800 MVA

    Modeling it with a 3-Winding Transformer * but I can't understand in the section for "impedance" resistance for a 800 MVA оr for a 267 MVA should I enter?


    › See More: How do I design in have autotransformer in ETAP?
    Last edited by fgm; 03-04-2016 at 01:10 AM.

  2. # ADS
    Spons Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    test
    Posts
    526
    Thanks
    43
    Thanked 75 Times in 65 Posts
    You need to read symmetrical components by blackburn to know the basics. You need to go back the basics of per unit calculations.

    Let's always remember that:
    ETAP is just a tool. A garbage input results in a garbage output.


    Sent from Mars using Tapatalk

  4.    Sponsored Links



    -

  5. #3

    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    67
    Thanks
    2
    Thanked 26 Times in 18 Posts

    Re: How do I design in have autotransformer in ETAP?

    Hi*

    when dealing with single phase transformers to be connected to form a bank of three phase power transformer* the impedance per transformer should be used. this is independent when it is connected as an auto transformer bank. But* since the auto transformer is like a three-winding transformer* the nameplate of the transformer will have illustrated three values of impedances measured with respect to each other (i.e. H-X* H-Y* X-Y). In this case* you have to solve the value of impedance per side of transformer (H* X* Y) because these data are needed in the power flow software. the formula for that is usually written in several excellent texts in power system. In the case of PSS/E* you will have to just input the nameplate parameters and the software engine will solve the required impedances.

  6. #4

    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    67
    Thanks
    2
    Thanked 26 Times in 18 Posts

    Re: How do I design in have autotransformer in ETAP?

    Hi*

    when dealing with single phase transformers to be connected to form a bank of three phase power transformer* the impedance per transformer should be used. this is independent when it is connected as an auto transformer bank. But* since the auto transformer is like a three-winding transformer* the nameplate of the transformer will have illustrated three values of impedances measured with respect to each other (i.e. H-X* H-Y* X-Y). In this case* you have to solve the value of impedance per side of transformer (H* X* Y) because these data are needed in the power flow software. the formula for that is usually written in several excellent texts in power system. In the case of PSS/E* you will have to just input the nameplate parameters and the software engine will solve the required impedances.

  7. #5

    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: How do I design in have autotransformer in ETAP?

    Thank's.
    I will use the impedance for a 267 MVA in p.u %

  8. #6

    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: How do I design in have autotransformer in ETAP?

    double post

  9. #7

    Join Date
    Mar 2016
    Posts
    461
    Thanks
    54
    Thanked 164 Times in 105 Posts

    Re: How do I design in have autotransformer in ETAP?

    [This link Point to another website Only registered and activated users can see links.]

    [This link Point to another website Only registered and activated users can see links.]

    [This link Point to another website Only registered and activated users can see links.]

    [This link Point to another website Only registered and activated users can see links.]

    [This link Point to another website Only registered and activated users can see links.]

    Last edited by himmelstern; 09-12-2017 at 11:05 PM.

  10. #8

    Join Date
    Feb 2013
    Location
    algeria
    Posts
    164
    Thanks
    0
    Thanked 37 Times in 22 Posts

    Re: How do I design in have autotransformer in ETAP?

    thanks himmelstern

  11. #9

    Join Date
    Mar 2016
    Posts
    461
    Thanks
    54
    Thanked 164 Times in 105 Posts

    Re: How do I design in have autotransformer in ETAP?

    I found an autotransformer on GIS or geoespatial diagram* for railway applications* it used for etrax module.



    and

    Last edited by himmelstern; 09-14-2017 at 08:06 PM.

  12. #10

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Sweden
    Posts
    147
    Thanks
    73
    Thanked 42 Times in 33 Posts

    Re: How design autotransformer in ETAP?

    Quote Originally Posted by fgm

    [This link Point to another website Only registered and activated users can see links.]

    I have autotransformer consisting of 3 single-phase auto transformers 400/220 / 31.5 kV and 267 MVA unit capacity or total capacity of 800 MVA
    Modeling it with a 3-Winding Transformer * but I can't understand in the section for "impedance" resistance for a 800 MVA ذ¾r for a 267 MVA should I enter?
    OK so 3W TX


    If LV winding = 800 kva and if Teritry winding = 200 kva then HV winding will = 1000kva (sum) in most cases.
    Now you must check impedance Z% from manufacturer nameplate. With Z% and kva you can calculate R* X *X/R ratio.

    *very important*: depend on software make sure you calculate above values on correct base power (usually winding kva). I see many mistake from this error.


    Edit: i misread your best* what i say above is for three winding transforner* autotransformer might be different.
    Last edited by user82; 09-15-2017 at 08:00 PM.

  13. #11

    Join Date
    Mar 2016
    Posts
    461
    Thanks
    54
    Thanked 164 Times in 105 Posts

  14. The Following User Says Thank You to himmelstern For This Useful Post:

    user82 (09-15-2017)

  •   

Similar Threads

  1. ETAP v14
    By smzakaullah in forum Electrical & Power Engineering
    Replies: 2
    Last Post: 08-15-2015, 10:14 PM
  2. ETAP v12
    By smzakaullah in forum Electrical & Power Engineering
    Replies: 16
    Last Post: 02-20-2015, 04:19 PM
  3. Etap 7
    By Sarmad Imtiaz Awan in forum Electrical & Power Engineering
    Replies: 3
    Last Post: 09-07-2014, 01:35 PM
  4. ETAP 6 Ground Grid Design
    By muaaz85 in forum Electrical & Power Engineering
    Replies: 1
    Last Post: 03-11-2012, 11:04 PM
  5. need ETAP 6
    By PHILEMON in forum Engineering Software Tutorial
    Replies: 0
    Last Post: 10-15-2010, 08:09 AM

Visitors found this page by searching for:

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •